Foreldelsesfristen er et viktig juridisk prinsipp som bl.a. bestemmer hvor lenge en kreditor (den som har krav på betaling / tilbakebetaling) har rett til å kreve inn en gjeld.
- Foreldelsesfristens løpetid:
-
- Normalt begynner foreldelsesfristen å løpe fra det tidspunktet kravet oppstår. For eksempel, hvis du mottok en feilutbetaling i 2019, ville foreldelsesfristen normalt starte fra den datoen.
- Imidlertid kan det være unntak. Hvis du først blir klar over feilutbetalingen senere, kan det påvirke foreldelsesfristen.
- Kunnskap om bakenforliggende årsaker:
- I noen tilfeller kan foreldelsesfristen utsettes hvis du først blir klar over feilutbetalingen etter at den har oppstått. Dette kan være relevant hvis du ikke var klar over de bakenforliggende årsakene til feilutbetalingen før senere.
- Hvis du først får vite i 2022 at flere har blitt forledet; truet eller presset til å betale, kan dette potensielt påvirke foreldelsesfristen. Det kan argumenteres for at fristen bør løpe fra 2022, siden du først da ble klar over de omstendighetene som omgir feilutbetalingen. En domsavgjørelse er relevant.
- Rettspraksis og individuelle vurderinger:
-
- Det er ingen absolutte regler for dette, og rettspraksis kan variere. Hver sak blir vurdert individuelt basert på faktum og omstendigheter. «Bildedeling» har nå minst 3 rettsavgjørelser der det signaliseres at omstendighetene rundt innkreving av penger for bildebruk ikke er helt legitime.
-