Obligatorisk kreditering er IKKE bransjestandard

Gratis-bilder florerer i milloner på Internett: På sosiale medier, på egne websider. Felles for bruken er at vanlige folk – amatører i denne sammenheng – er så vant til å bruke og se disse gratisbildene at de blir dagligdagse. Når også motivene er dagligdagse, og uttrykker det vi omgir oss med daglig – da deler vi dem: God Jul, God Påske, fyrverkeri, Norges Lover, Nyttårsaften….  De aller fleste er heldige og bruker store bilde-arkiv. Litt mer uheldig kan de være som bruker bilder fra Facebook og andre liknende medier: Der står som oftest ikke referanser… for det er ofte ikke et krav fra rettighetshavere eller bildearkivene.
De aller fleste bildene er heller ikke for Åndsverk å regne. Men i Norge er selv enkle bilder som loven selv definerer som ikke-åndsverk – inkludert i selve Åndsverkloven!

Kreditering er IKKE bransjenorm eller standard, og er heller ikke lovpålagt.

Nedenfor finner du et utvalg bildearkiver som hovedsakelig tilbyr gratis bilder og Clipart: Vi har valgt blant de som ikke krever kreditering på eller ved bildet. Hvis du bruker en arkivbildebank der du skal betale for bildene, vil de aller fleste heller ikke forlange kreditering, da det kan ødelegge layout osv. Bildedeling.no bruker 123RF.com ; en betydelig aktør som tilbyr både betal og gratis, mot at du registrerer deg. Men ingen kreditering forlanges.

Canstockphoto logoDet første bildearkivet Canstockphoto er forskjellig fra de andre:-):
Canstockphoto er et profesjonelt marked for salg av bilder. Robin Lund er medlem, og bruker Canstockphoto: Det må være vårt beste bevis på at følgnde gjelder og er akseptert: 

  • Canstock ber deg om å inkludere en kort artistkreditt hvis du bruker filen på en journalistisk måte (f.eks. avisartikler, blogginnlegg), eller til TV-/filmbruk. Hvis du spør oss pent, kan vi frafalle dette kravet.
  • Utelatelse av denne krediteringen skal ikke utgjøre et brudd på vilkårene i denne avtalen, forutsatt at lisenstaker på forespørsel fra lisensgiver retter dette opp og setter inn krediteringssetningen.  (Dette er vel en romslig 
    Det betur at opphavsberettiget må foreta en henvendelse i forkant, slik at bruker har anledning til på rette opp forglemmelsen
  • En kreditt kreves IKKE for annen bruk (bøker, reklame, dekorasjon, nettsteddesign osv.), selv om det settes pris på!

Her finner du link til dokumentasjon Canstockphotos på nett

Nederst på siden ligger en nedlastbar pdf-dokumentasjon Canstockphotos


 

GRATIS OG UTEN KRAV OM KREDITERING:

Pixabay – en av de virkelig store bilde-arkiver der du kan hente og bruke over 2,6 millioner bilder gratis, og uten obligatorisk kreditering

Pixabay er et internasjonalt nettsted, kopieringsfritt og gratis bruk av deling med bilder, illustrasjoner, vektorgrafikk, filmopptak og musikk. Lanseringsdato: 24. november 2010

Google:
pixabay over 2 600000 gratisbilder engelsk
Trykk på bildet over, så kommer du til et gratis bilde vi har brukt. Når du trykker på “Free download” så får du lastet ned. Når det er gjort, får du følgende bilde:

pixabay kreditering ikke nødvendig

Kreditering er ikke nødvendig, men en link tilbake blir verdsatt

What is allowed? <– Press here

All content (e.g. images, videos, music) on Pixabay can be used for free for commercial and noncommercial use across print and digital, except in the cases mentioned in “What is not allowed”.
Attribution is not required. Giving credit to the artist or Pixabay is not necessary but is always appreciated by our community.
You can make modifications to content from Pixabay.

 

https://www.pexels.com/ er en annen stor leverandør av gratis arkivfoto

PEXELS no attribution

Trykk på bildet- og du finner:

  • All photos and videos on Pexels are free to use.
  • Attribution is not required. Giving credit to the photographer or Pexels is not necessary but always appreciated.
  • You can modify the photos and videos from Pexels. Be creative and edit them as you like.

DIVERSE:

 

People Clip Art Images Free Free Clipart Images Clipartix

No registration and attribution required ✓ Unlimited download. …
Art Images Free. Free Clipart Images Clipartix – Socializing Clipart (498×592) for free.

24 Sites to Find Free Images You Would Actually Use for Your …

You can use and modify the images for free for both commercial and personal use without attribution.
Her er en pdf med dokumentasjon fra Canstockphotos. Du kan skrive ut eller laste den ned

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn