fotos pexels-pixabay-265946 400x347

Noen ganger føles det naturlig å kopiere bilder du finner på internett; fra nettaviser, fra andre websider, søkt opp via google…

Noen husker sikkert alle artikler og råd i forbindelse med kataloghaier som både var frekke og brukte trusler for å få penger: Noen ganger er det de samme typene som krever penger for bruk av bilder, enten de har copyright eller ikke. Saken er at det nå begynner å bli mer av oppmerksomhet rundt det som kan kalles tankeløs bruk av andres bilder: Du tenker at bildet jo er på en helt åpen side – og da gjør det vel ikke noe at jeg bruker den? Eller at websiden eller nettavisen blir glad til hvis du bruker bildet og samtidig skriver inn hvor bildet kommer fra. Men det kan faktisk hende at nettstedet selv har kjøpt bildet fra “stock-photos”, slik at det derfor ikke er greitt å bruke bildet andre steder. Plutselig kommer det krav om avgift for et bilde du har brukt “uten å spørre om lov”; noen gang en hyggelig oppfordring til å betale; andre ganger krasse krav og trussel om inkasso eller rettsforfølging.

Du finner store ord om hvor ulovlig det er å bruke andres bilder på nettet: Man kan tolke Åndsverkloven på mange måter, og mange nettsteder, advokater og grafikere bruker kraftige ord som virker truende på en tannhelseperson som ikke er vant med slikt. Personlig synes jeg det ser ut til at mange kan ha en egen agenda for å tolke loven til egen fordel. Jeg lar dette ligge fordi det er enkelt å unngå problematikken helt.  Likevel, i min søken etter gode sider, fant jeg denne: “Lærerbloggen” som på en hyggelig måte presenterer noe av det samme som jeg gjør her

Betale for bruk av bilder:

Stock Photos: Det er steder som har en mengde fine bilder til alt fra en grei pris til priser du ikke tror er mulig for et enkelt foto. Og husk at “Royalty-free” ikke betyr at bildet er gratis. Det finnes mange steder du kan kjøpe stock-photos, eksempelvis Shutterstock.com : månedsabonnement kr 439 pr. mnd maks 10 bilder pr. måned, eller pakke kr 439 for 5 bilder. Gettyimages.no: 2-5000 og dyrere. Svært kostbare bilder; glem dette. Og uansett: Ikke kjøp abonnement.
Selv har jeg brukt 123rf.com og kan anbefale “en pakke” hvis du vil kjøpe: Du kjøper et antall credits, og bildene koster etter størrelse, 2-4 credit for vanlig web-størrelse Pris nå EUR 47 for 40 credits.

Men enda bedre er GRATIS! Det er bare å orientere seg !

Store og enkle databaser å finne fram i:
Bildet i denne artikkelen er hentet fra Pexels
 Litt mer arbeid her, og se deg for
 
Du kan f.eksempel Google “freee stock images”, photos, videos etc. Bare pass på at flere averterer med gratis/free – og det viser seg at det er prøveabonnement som gjør at du senere skal betale. Så vær nøye med å sjekke: Likevel, mange gratisteder krever at du registrerer deg for å få “lovlig” tilgang, samt at de leverer en blanding av gratis/betalingsbilder.   Eksempel er https://www.freeimages.com/ : Bare pass på hvis du vil utvide mulighetene dine! Og les betingelsene for bruk. Her er forresten flere bildekilder.
Forresten, GRATIS? De fleste baser for gratis bilder har annonsører eller andre tiltak for å tjene penger. Pexels bruker flere, og plutselig kan du få valget mellom gratisbilde og betalingsbilde fra StockPhoto (Du ser overskrift på en gruppe bilder “sponsored photos). Eller nettstedet samarbeider/ har samme eier. Det kan virke noe forvirrende at du stadig ser Pixabay på Pexels sine sider, men nå vet du at det ikke er noe å bry seg om: Du får klar beskjed når det skal betales 🙂
Et godt råd: Hver gang du laster ned et bilde til eget bruk -uansett hvor du henter det, så notér ned nettadressen og ID til selve bildet. Du bør ha “notepad / notisblokk” klart.  Bildet på denne sidens nettadresse finner du ved å starte på Pexels.com: Høyreklikke på bildet –> trykke “Copy image adress” –> Gå til Notepad og høyreklikk “paste/lim inn” (eller Ctrl+v)  –> Adressen er https://images.pexels.com/photos/265946/pexels-photo-265946.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=1&w=500 –> kopiér adressen også til det sted du vil lagre alt slikt –> notér ned nummeret 265946 og bruk dette i filnavnet på filen somdu har lastet ned til PC-en din. Eksempelnavn er da: 20210209 hengende bilder pexels-265946.jpg
NB: På Pexels kan du sign up, og da lagres nedlastingshistorikken din. Da klarer du deg med et bildenummer.

SKULLE ULYKKEN VÆRE UTE

Du har uforvarende har lastet ned et bilde med copyright, og du får krav om penger:  Sjekk opphavet til bildet, eventuelt fjern bildet straks, og beklag at bildet ikke var merket med Copyright-merket ©. Ikke akseptér å betale, du må skriftlig avvise økonomisk krav. Og husk at din bostedskommune er stedet kreditor må møte i Forliksrådet. Eller kontakt oss på post@tannhjulet.no 

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn